17 Mart 2018 Cumartesi

Kemik Jölesi


Çocukluğumuzda kemiklerimiz güçlü olsun diye annem sık sık paça çorbası içirirdi ya da hasta olduğumuzda aklımıza ilk gelen tavuk/et suyuna çorba yapmak olurdu. Geleneksel olarak Türk mutfağı sağlıklı yaşamı destekliyor ama bizler hızlı yaşam içinde alışkanlıklarımızı kaybediyoruz. Sonuçta da sağlığımızı, enerjimizi, mutluluğumuzu kaybediyoruz. Son yıllarda daha fazla okuyup araştırdıkça var olan rahatsızlıklarımızı beslenme tarzımızı değiştirerek iyileştirebileceğimizi fark ettik. Sosyal medyanın gücü, İnternet sayesinde bir çok bilgiye ulaşabilmemiz işimizi kolaylaştırıyor.

Sağlıklı yaşam için bir çok blog, sayfa takip ediyorum ve her zaman da aldığım bilgiler için kendilerinden bahsediyorum. Örneğin Fermente Mutfağım, pinoeatshealthy, instagramda alternatif tıp terapisti Ferah Şıvga

Kemik jölesi için bir çok kaynak ve bu sayfaları çok dikkatli okudum, araştırdım. Benim temel beslenmem vejetaryen, çok nadir hayvansal ürün tüketiyorum. Her zaman alternatifini kullanmaya çalışıyorum. O yüzden kemik jölesi benim için soru işaretiydi ama var olan alerji ve otoimmun hastalıklar için bağırsak geçirgenliğini azaltmada en etkili gıdalardan biriydi. Sonuçta et yemiyorum ama kemik jölesi tüketiyorum. 

Kemik Jölesini Nasıl Tüketiyorum?

En sık iki şekilde:
  • Her türlü çorba, pilav, yemeğe ekleyerek
  • 200 ml kadar jöleyi ılıtıp içine limon sıkarak (genellikle zerdeçal karabiber karışımı da ekliyorum) Kollajen ve C vitaminini bir arada almak öneriliyor, mutlaka limon sıkın, ayrıca içimi de güzel oluyor.

Kemik jölesi kollajen kaynağı. Kollajen, insan vücudunun destek dokusudur ve esas olarak vücut çatısının desteklenmesinden sorumludur, yani iskelet kası, kasları kemiklere bağlayan kirişler ve kemiğin matriksi kollajenin farklı formlarından oluşur. Buna karşılık damarların cidarı, kalp, iç organların destek dokusu da kollajenden meydana gelir. 

Kollajen suda kolay çözünen bir özellik göstermez, biz kollajeni daha çok yemeğin suyuna geçtiğinde fark ederiz. Kollajen yemeğin pişme süresini belirler, çünkü dokunun içinden süzülüp yemeğin suyuna geçmesi uzun sürer. Yani yemeğin pişme süresini belirleyen şey kollajenin çözülüp suya geçmesidir. İlikli kemik etten çok kas kirişi ve kemik içerdiğinden çok fazla kollajen açığa çıkar, ama tencere soğuduğunda kollajen çözünürlüğünü yitirir, donar, jel oluşturur. İşte buna jöle adı verilir, son derece besleyicidir. 

İnsan vücudu kendine tamamen yeterli değildir. Proteinleri oluşturan amino asitlerin sekizini (esansiyel olanlar) dışarıdan almak zorundadır. Aynı şey bazı yağlar ve vitaminler için de gereklidir. Bu alınanların bir kısmı enerji ihtiyacının karşılanmasında kullanılsalar da, önemli bir kısmı binanın  tadilatında kullanılır. Siz hiç yaralanmasanız, hiç spor yapmasanız, hatta kendinizi hiç yormasanız bile vücudun bir “dönüşümü”, yani “turn-over”ı bulunmaktadır, eskisi yıkılarak yerine yenisi konur. O nedenle dışarıdan alınması gerekenlerin düzenli alınması özellikle büyüme çağındaki çocuklar, hamileler ve emzirme döneminde “fazlasıyla” zorunludur. (yavuzdizdar.com)

Kemik jölesinin faydaları hakkında çok bilgi bulabilirsiniz. (Fermente Mutfağımpinoeatshealthy,) Aşağıda yazılanlardan yararlanabilmek için kemik jölesi sağlıklı kemiklerden hazırlanmalıdır. Mümkünse bildiğiniz kasaptan doğal beslenmiş (hormon, antibiyotik yüklenmemiş) hayvanların ilikli kemiklerini alın. Bunun Türkiye koşullarında artık çok zor olduğunun farkındayım ve benim de en çok sıkıntı duyduğum konu bu. Kendinize güvenebileceğiniz, sürekli alışveriş yapabileceğiniz, yerli besiden ürün satan kasap bulmanız en doğrusu. Yoksa sağlık için bir şeyler yapalım derken bir çok hastalık, kimyasal toksik maddeye maruz kalabiliriz.

Kemik jölesinin faydaları:

  • Bağırsak geçirgenliğini azaltır. Kemik suyundaki kollajen sızıntılı bağırsağı iyileştirir. Sindirim sistemi mukozasına ve besinlerin sindirilmesine yardımcı olur. Yeterince parçalanmamış proteinlerin kana geçmesini engellemiş olur. Böylece onlarca otoimmun hastalıklık, depresyon, kanser, diyabet gibi sayısız hastalığı hem tedavi edip korur.
  • Kemik oluşumu, büyümesi ve tamiratını içeriğindeki kalsiyum,magnezyum ve fosfor ile destekler. 
  • İçeriğinde antiinflamatuar aminoasitler, glisin ve proline çok yüksektir.
  • icerigindeki arginine bagisikligi ve yara iyilesmesini, buyume hormonu salgilanmasini, karaciger hucre yenilenmesini ve erkeklerde sperm olusumunu destekliyor.
  • icerigindeki glycine kas yıkımını engeller, safra tuzu ve glutatyon üretimini destekler, antioksidan görevi görür ve uykuyu iyileştiren bir nörotransmitter olarak calışır, hafızayı güçlendirir.
  • icerigindeki proline cildi doldurur, selulitleri azaltır.
  • icerigindeki glutamin bağırsağı korur.
  • Grip ve benzeri soğuk algınlığı enfeksiyonlarıyla savaşır. Bağışıklığı güçlendirir.
  • Eklem ağrısı ve iltihabı önler. İçeriğindeki glukozamin, kolajen dokuların artmasını büyümesini teşvik eder.
  • Cilt, saç ve tırnak sağlığında etkilidir.Selülitlere iyi gelir, cildin yaşlanmasını geciktirir.
  • midedeki asit refluyu tedavi eder.
  • Vücudun asit tamponlamasında kullandığı kalsiyum ve magnezyumu bol miktarda içerir.
  • Kemik suyu içerisindeki glucosamine eklem sağlığı için son derece faydalıdır ayrıca içeriğindeki chondroitin sulfate osteoartriti engeller.
  • Kemiklerden suya sızan fosfor, kalsiyum ve magnezyum  kemikleri güçlendirir.
  • Kemik suyunu düzenli içen herkesin hemfikir olduğu iki şey enerji verdigği ve uzun süre tok tuttuğudur.
Kemik Jölesi Yapımı

Koyun ve dana ilikli kemik ve eklem uçları (istediğiniz miktar)
İçme suyu (miktarı kemik kadar olacak)
Ev yapımı, doğal elma sirkesi (2 yemek kaşığı)

  • Kemikleri derin bir tencereye alıp üzerini örtecek kadar su koyun. Soğukta (buzdolabında) bir gece bekletin. Suya kemiklerin kanı geçecek, bunu dökün. Bu işlemi yaparsanız kaynatıp suyu dökmenize ya da üzerinden köpük toplamanıza gerek kalmayacak.
  • Ben ısıyı koruduğu ve hızlı ısınıp soğumadığı için döküm tencere kullanıyorum. Derin herhangi bir tencere kullanabilirsiniz.
  • Tencereye kemikleri alın. Üzerine kemik miktarı kadar içme suyu koyun, elma sirkesini ekleyip tencerenin kapağını kapatın. İlk önce yüksek ayarda hızla ısıtın ancak kaynamasına izin vermeyin. Sonra ocağın altını kısın. Hafif hafif kaynama olacak şekilde (fokurdamadan, minik baloncuklar çıkacak şekilde) ısıyı sabit tutun.
  • Bu şekilde en az 6-8 saat ağzı kapalı olarak pişirin. Ne kadar uzun pişirirseniz kollajen o kadar çok suya geçecektir. Ne kadar çok kollajen o kadar çok fayda demektir ancak 10 saatten fazla pişirmek alerjik maddeler de  suya geçeceği için önerilmiyor.
  • Süre sonunda oda sıcaklığına gelene kadar bekletin. Derin cam kaba süzgeçten geçirerek alın. Kemikleri ayırın. (Kemikleri sokakta beslediğimiz kedi ve köpeklere veriyorum)
  • Soğuyan kemik suyunu buzdolabına kaldırıp bir gece bekletin.
  • Ertesi gün buzdolabından çıkarıp üzerinde oluşan yağı atın. (yağı kullanabilirsiniz ancak doğal beslenmemiş hayvanların yağında ağır metal, hormon, antibiyotik gibi toksik maddelerin biriktiği saptandığı için önerilmiyor. Eğer hayvanın beslenmesinden eminseniz kullanabilirsiniz) 

  • Yağın atından çıkan jöle buzdolabında 4 gün, buzlukta 3 ay bekleyebilir. Tercihen bir kısmını ayırıyorum hemen çorba yapıyorum. Kalanı küçük kaselere bölerek donduruyorum.

Afiyet olsun.

yavuzdizdar.com
fermentemutfagim.com
https://pinoeatshealthy.wordpress.com

3 yorum:

Etimesgut Halı yıkama dedi ki...

ıyı bır sıte teşekkürler.

Ebru Savaş dedi ki...

Merhaba Pınar, tarif çok iyi, elma sirkesini hangi aşamada kullanıyoruz?

PINAR dedi ki...

İlk başta su ile beraber