19 Şubat 2015 Perşembe

Çikolatalı Yıldız Çörek


Son günlerin Popüler Tarifi

Yapmasam olmazdı :) Sanal alem, bu tarifin videosu ile çalkalanırken yapmasam ayıp olacaktı. İnternette çok fazla tarif var, ben kendime göre en uygun olanı seçtim. Aşağıdaki ölçüler ile 2 adet yıldız çörek yapabilirsiniz. Ben ölçünün yarısı ile denedim. İyi ki de öyle yapmışım, 3 kişilik ailem için yeterli oldu miktar. 

  • İnternette tariflerde nutella kullanılmış, ben farklı bir marka kullandım. Herhangi bir çikolatalı krem kullanılabilir.
  • Hamuru ekmek makinemin 8 numaralı hamur programında hazırladım. 
  • Hamuru yemek tabağı büyüklüğünde açtım, tabağı üzerine koyup kenar fazlalıkları kestim.Kenarlardan artan fazla hamur ile de çikolatalı rulolar yaptım yine. 
  • Video seyretmek isterseniz, en alta you tube videosunu ekledim.. İzleyince daha kolay oldu benim için.

Çikolatalı Yıldız Çörek

Hamur:
2 su bardağı süt (ılık)
1 su bardağı zeytinyağ
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
3 çorba kaşığı toz şeker
1 paket  yaş maya
1 kilodan 1 bardak az un 

Arasına:
250 g çikolatalı krema

Üzerine:
1 yumurta sarısı (zeytinyağı ile inceltilmiş)


  • Yaş mayayı ılık süt içinde eritin. Derin bir kaba mayalı süt, yumurta, sıvı yağ, toz şeker, tuzu alın, iyice karıştırıp unu yavaş yavaş ilave edin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın. Hamurun üzerini kapatıp sıcak bir ortamda dinlenmeye bırakın. Yaklaşık 1-1,5 saat hamuru mayalandırın, hamurun hacmi yaklaşık 2 katına ulaşmalı.
  • Dinlenen hamuru 8 eşit parçaya bölün. Bir çiçek ekmek için 4 parçayı ayırın.
  • 4 parça hamuru hafif unlayarak merdane yardımıyla büyük bir yemek tabağı büyüklüğünde açın.
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Açtığınız hamuru kağıdının üzerine yerleştirin. Üzerine çikolatalı kremayı sürün ve diğer 2 yufkayı da aynı şekilde açın, arasına çikolatalı krema sürüp diğer hamurun üzerine koyun. En son 4. bezeyi de açıp çikolatalı kremanın üzerine düzgün bir şekilde kapatın. Etrafını elinizle iyice düzeltin, şekli tam yuvarlak olsun.
  • Tepsideki hamurun tam ortasına 1 su bardağını ters kapatın, hamurun 4 kenarından eşit şekilde kesin. Kestiğiniz 4 parçanın tam ortasından bir daha kesip 8 parçaya ayırın. Kestiğiniz 8 parçanın tam ortalayarak yine kesin ve hamurunuz 16 parçaya kesilmiş olacak.
  • Kestiğiniz hamurlardan yan yana olan iki parçayı tutup tam tersi hizada 2 tur çevirip uçlarının birbirine iyice yapıştırarak birleştirin ve kestiğiniz bütün hamura aynı işlemi uygulayın.
  • Diğer kalan 4 parça hamura da aynı işlemi uygulayın.
  • Şekil verme işlemi biten ekmeği 30 dakika dinlendirin, üzerine yumurta sarısı sürün ve 190 derece ye ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
  • Soğuyunca servis yapın.

  • Afiyet Olsun



    3 yorum:

    akasyakokusu dedi ki...

    Ne güzel siz yapmışsınız sırada ben varım..Güneş çöreğinin düz kesimlisini yapıyordum hep böyle daha güzel görünüyor..Önce göze sonrada mideye hitabetmeli değilmi..Ellerinize sağlık afiyetler olmuştur.

    PINAR dedi ki...

    teşekkür ederim

    Evren Martı Demir dedi ki...

    Harika görünüyor, gerçekten bu ara her yerde görüyorum... Ellerinize sağlık...

    Sevgiler

    LinkWithin

    Related Posts with Thumbnails