23 Ocak 2010 Cumartesi

Mantarlı Tavuk Sote ve Sade Pirinç Pilavı


Tavuğu çok severim, çok sık kullanırım, aynı şey mantar için de geçerli, her ikisi de bizim evde bol kullanılır. Böyle olunca mantarlı tavuk soteyi sık sık pişiriyorum. Özellikle son dakika misafirleri için yanında pilav veya makarna çeşitleri ile hemen hazırlayabilirsiniz. Fotoğraftaki tabak ise yanında taze sıkılmış portakal suyu ile birlikte Yiğit ve arkadaşı için hazırlandı.

NOT:
  • Pilav için ölçüm her zaman bire bir buçuk, pirinç için ölçü olarak kullandığım bardak, kase vs. her ne ise su için de aynı ölçüyü kullanıyorum. Pilavı kavurarak yapmayı tercih etmiyorum, pirinci kaynamış su içinde dinlendirip pişiriyorum.
  • Tereyağını çok seviyoruz ama en son kızdırıp eklemiyorum. En başında sıvı yağ ile birlikte eritip demlenmesini sağlıyorum.
  • Yemeklerimde çok nadir tavuk/et buyyon kullanırım, evde bulundurmuyorum bile. Eğer varsa kendi hazırladığım et ya da tavuk suyunu kullanırım yoksa sadece su kullanmayı tercih ederim.
  • Pilav tenceresi olarak teflon tencere kullanıyorum, pirinçlerin yapışmaması garanti oluyor.
  • Pilavın suyuna 2-3 damla limon suyu eklerseniz pilav daha beyaz oluyor.
Mantarlı Tavuk Sote (4 kişilik)

1 adet kemiksiz tavuk göğsü
400 gram kültür mantarı
1 adet iri kuru soğan
1 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı kekik
5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Mantarı yıkayıp temizleyin, 4-5 parçaya dilimleyin. Tavuk göğsünü küp küp doğrayın. Soğanı piyazlık dilimleyin.
  • Zeytinyağında önce dilimlenmiş soğanları hafif soteleyin, tavuk göğsünü ilave edip ara sıra karıştırarak kavurun. Tavuklar önce beyazlaşıp suyunu bırakacak, kavurdukça suyunu çekecek, bu sırada mantarları ilave edip kavurmaya devam edin, tuzunu ilave edip mantarlar sulanana kadar ara sıra karıştırın. Yemek sulanınca tencerenin kapağını kapatın, ara sıra açıp karıştırın. Yemek suyunu çekmeye başlayınca kekik ilave edin. Tamamen suyunu çekip yağı kalana kadar karıştırın. Sıcak servis yapın.
Sade Pirinç Pilavı (4-6 kişilik)

1 su bardağı baldo pirinç
1,5 su bardağı su (et veya tavuk suyu)
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
ayrıca kaynar su ve tuz
  • Pirinci derin bir cam kaba koyun, üzerine 1 tatlı kaşığı tuzu serpin. Pirincin üzerini örtecek kadar kaynar su ekleyin, en az 2-3 saat dinlendirin.
  • Pirinci süzün ve musluğun altında yıkayın.
  • Pilav tenceresine sıvı yağı ve tereyağını alıp yağı eritip hafif kızdırın. Suyu ve tuzu ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Su kaynayınca pirinçleri ekleyin. 1 dakika kadar hızlı ateşte, daha sonra kısık ateşte pilavı pişirin. Pirinçlerin üzeri göz göz olup, suyunu çekince ocağı kapatın.
  • Kapağın altına kağıt havlu koyarak pilavı 10-15 dakika demlendirin.
Afiyet olsun.

3 yorum:

kalpkurabiye dedi ki...

ellerinize sağlıkk enn sevdiğim yemeklerdendirr..

Bir Dilim Düş dedi ki...

Ellerine sağlık canım benimde mantarlı sote ede yemek olmadığında kurtarıcılarımdandır.

Sevgiler,
Evren

SeViL ( sevdalitatlar ) dedi ki...

Ellerinize sağlık..
Sevgilerle..